Vlaamse overheid kiest voor ToolKid!

Met enige regelmaat verschijnen er berichten in de media inzake het tekort aan vakmensen in Nederland en hoe het onderwijs hier onvoldoende snel op in lijkt te kunnen haken.
De Vlaamse overheid onderkent deze problematiek en pakt het probleem nu actief bij de basis aan. In November 2015 heeft de Vlaamse Minister van Onderwijs, Hilde Crevits, het raamwerk met doelstellingen vastgesteld voor techniekeducatie bij jonge kinderen.

Vlaanderen heeft recent via een Openbare Aanbesteding gekozen voor het beste product op dit gebied: ToolKid!

close up Toolkid schroevendraaier

 

 

 

 

 

Zie onderstaand persbericht:

” Vlaamse overheid kiest voor kwaliteit, veiligheid en plezier van ToolKid-kindergereedschap”

Via een uitgebreide openbare aanbesteding heeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel voor haar jonge jeugd gekozen voor het professionele kindergereedschap voor houtbewerking van het Nederlandse merk ToolKid. Het gereedschap is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en voldoet als enige merk wereldwijd aan alle strenge eisen die voor gebruik door deze jonge groep gesteld mogen worden. Bovendien voldoet ToolKid na grondige tests door TÜV Rheinland aan de strenge Europese speelgoednorm voor materialen en gebruiksveiligheid

Bij de ontwikkeling van ToolKid is, net als bij goed gereedschap voor volwassen, gekeken naar grip, gewicht, vorm en afmetingen. En – niet onbelangrijk – design, 100% ergonomisch afgestemd op kinderen van 5 t/m 12 jaar. Met ToolKid leren kinderen spelenderwijs zagen, boren, schuren, timmeren en schroeven. Voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) reden om uiteindelijk via Baert NV (“alles voor het lerende kind”) bij ToolKid een bestelling te plaatsen.

VGC is een overheidsinstelling bevoegd voor culturele, onderwijs- en persoonsgebonden materies binnen het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Haar opdracht ligt in ontwikkeling en ondersteuning van een open Nederlandstalig netwerk van diensten en voorzieningen op het gebied van cultuur, onderwijs, welzijn en gezondheid.

Zo neemt VGC o.a. initiatieven, subsidieert en investeert in eigen onderwijsinstellingen, schoolgebouwen en speelpleinen, gemeenschapscentra, jeugd- en sportvoorzieningen, welzijnswerk, gezondheidszorg, jeugdzorg en opvang van kinderen. De eerste ToolKid-gereedschappen worden in gebruik genomen bij 26 speelpleinen in Brussel. Deze pleinen bieden maximale ontwikkelingskansen voor alle Brusselse kinderen en jongeren. Spelplezier gaat samen met actieve stimulansen voor de ontwikkeling van taal, sociale vaardigheden en talenten.

STEM

Voor VGC staan gelijke kansen bij de ontdekking van talenten voor iedereen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorop. Kinderen en jongeren zijn geboren onderzoekers. Ze zijn erin gespecialiseerd hun wereld voortdurend te exploreren. Blijkt er aanleg voor wetenschap en techniek, dan volgt de Vlaamse Overheid de internationale methode STEM. Dat staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Ook STEM erkent deze natuurlijke drijfveer en begeleidt hen naar verdieping, inzichten en wellicht wel naar een toekomstige ´STEM´-loopbaan.

En die gaat verder dan ingenieurs en programmeurs. Het gaat bijvoorbeeld ook om nieuwe technieken in de land- en tuinbouw, moderne apparatuur in ziekenhuizen, duurzaamheid, mobiliteit en energie. De samenleving heeft mensen nodig met een neus voor wiskunde, exacte wetenschappen, techniek en technologie.

Om loopbanen in deze vakken te stimuleren, werkte de Vlaamse Regering het STEM-actieplan uit, waar gereedschap van ToolKid prima bij aansluit, evenals bijvoorbeeld bij het Techniekpact in Nederland. ToolKid is dé gereedschapset om kinderen op jonge leeftijd te interesseren in techniek. Door al jong technische vaardigheden aan te leren, zullen kinderen eerder hun talenten op dit vlak ontdekken en geïnspireerd raken om te kiezen voor een vakopleiding. “Eenvoudig, maar o zo doeltreffend! “

close up hamer met spijkerhouder