menu
0

Kinderen in het digi-tijdperk: hoe vind je de balans in de opvoeding?

In het digi-tijdperk waarin kinderen opgroeien, kan het soms maar wàt lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen schermtijd en actieve-tijd. Bij ToolKid geloven we: geef kinderen de tools in handen om ‘zelf te maken’ en ontdekken, en je zult verbaasd staan over wat ze blijken te kunnen.

Digi-kids: een uitdagend tijdperk

We leven in een tijd waarin kinderen als vanzelfsprekend opgroeien met digitale media. Smartphones, tablets en laptops zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Een ontwikkeling die op veel gebieden gunstig is! Lang werd benadrukt dat het gebruik van digitale media schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen, maar dit is voor een deel achterhaald. Het stimuleert de oog-handcoördinatie en er is veel te leren. Op een scherm gaat er een wereld voor je open!

De keerzijde

Het nadeel van deze ontwikkeling is echter dat kinderen hierdoor veel ‘in hun hoofd’ zitten, en maar weinig gestimuleerd worden om actief bezig te zijn.

Op school worden kinderen vooral cognitief uitgedaagd, de nadruk ligt op rekenen, taal en zaakvakken: daarbinnen staat vrijwel alles vast. En bezig zijn op de tablet stimuleert het brein wel, maar op creatief en motorisch vlak zit er weinig stimulans en uitdaging in.

Op deze manier worden ze minder aangesproken in hun creativiteit, worden technisch onhandiger en verliezen zo het contact met waar alledaagse producten eigenlijk vandaan komen.

Daarnaast leven we in een wegwerpmaatschappij: als iets stuk is, wordt het gewoon vervangen. We hoeven ons niet meer af te vragen hoe dingen werken, wat erachter zit aan kennis en techniek.

Al deze zaken bij elkaar opgeteld zorgen ervoor dat een generatie ontstaat die niet goed meer weet hoe ze problemen moet oplossen wanneer iets niet werkt.

Onze oplossing: met ToolKid van hoofd naar handen

De oplossing is eigenlijk heel simpel:

Bij ToolKid geloven we in ‘zelf maken’: Doing It Yourself. Geef kinderen ècht (veilig, gemakkelijk hanteerbaar en aantrekkelijk) gereedschap in handen en binnen de kortste keren ontstaat er iets nieuws! Al doende worden ze uitgedaagd om zelf oplossingen te zoeken voor vraagstukken of problemen die ze tegenkomen, en om door te zetten als iets niet direct lukt.

ToolKid voorziet daardoor in een opwindende nieuwe beleving: het plezier en de vrijheid die een kind nodig heeft om de wereld te ontdekken en zich te ontwikkelen. Spelenderwijs leren ze zagen, boren, timmeren en schroeven. De wereld van techniek opent zich, ze leren anders kijken, worden creatiever en hun talent wordt zichtbaar.