menu
0

Over ons: de passie achter ToolKid

Onze passie ligt bij kinderen en techniek.

Wij geloven in Doing It Yourself (DIY) en ‘Create & Make’. Deze aanpak vormt de meest vruchtbare voedingsbodem voor een rijke ontwikkeling van kinderen in al zijn dimensies. Zo leren zij de gecreëerde wereld om hen heen kennen, begrijpen en waarderen. Het maakt hen tot completere mensen, die beter zijn toegerust voor de uitdagingen in het leven en de ontwikkeling van de wereld. Om dit te bereiken voorzien wij kinderen van ‘tools for life’.

Jos van de Vliet

Affiniteit met gereedschap en doe-het-zelven heb ik altijd al gehad. Omdat er in mijn kindertijd minder keuzes waren dan nu, moest ik mijn handen uit de mouwen steken om te krijgen wat ik wilde. Daardoor zag ik overal uitdagingen in: die duikboot op de televisie die ik graag wilde? Met 2 wc-rollen en een hoop creativiteit maakte ik zò mijn eigen versie. Van een analoge treinbaan tot een oude brommer: ik leerde door te doen en als er iets mis ging bleef ik het proberen tot het lukte.

Dit plezier, mijn nieuwsgierigheid en ondernemingszin legden voor mij als kind de basis voor hoe ik keek naar de wereld om mij heen.

Op mijn werk en thuis draaide ik er later mijn hand dan ook niet voor om om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het bouwen van een wandje, het aanleggen van een netwerk of het plaatsen van een kozijn. Niet dat alles vlekkeloos ging, maar dat hoefde ook niet: van fouten leer je!

Ik gun kinderen van nu hetzelfde plezier als ik. We lijken het als maatschappij verleerd te zijn om uitdagingen te creëren, erop te vertrouwen dat een kind er zijn weg wel mee vindt. Terwijl mijn ervaring is dat je daar juist van groeit!

Toen de ergotherapeut van mijn zoon hem met gereedschap wilde laten oefenen om zijn oog-hand-coördinatie te trainen, ben ik dan ook direct op zoek gegaan naar geschikt kindergereedschap. Wat ik tot mijn verbazing tegenkwam, was speelgoed… Het zag er soms wel uit als echt mini-gereedschap, maar zodra kinderen er mee aan de slag gingen, konden ze er tot hun grote frustratie niets mee maken.

Als HTS’er lag mijn hart al bij productontwikkeling en productie. Zo ontstond dan ook  het idee om het gereedschap dat ik zocht zelf te ontwikkelen… Van het één kwam het ander en na alle -niet altijd makkelijke- stappen doorlopen te hebben, ben ik enorm trots op wat er nu staat met ToolKid: een product dat uniek is in zijn soort. Tijdens de ontwikkeling kon ik er al mijn ziel en zaligheid in kwijt en mijn eerder opgedane expertise en ervaring als ondernemer kwamen goed van pas.

Vooral onze nieuwe uitvindingen, zoals de figuurzaagspanner en spijkerhouder, geven een groot gevoel van voldoening: we geven kinderen echt iets in handen dat werkt! En te zien hoe ze nu met plezier, veilig en zelfstandig aan de slag kunnen gaan met gereedschap: het is iedere stap waard geweest!

Lise Geers

Als kind was ik al ondernemend. Zoals ieder kind van nature nieuwsgierig is, ging ik op onderzoek uit om de wereld om me heen te doorgronden en begrijpen. Ik vond het leuk om te bekijken hoe iets in elkaar zat en dit vervolgens na te maken, of om iets uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, zoals mijn brommer.

Ook affiniteit met kinderen heb ik altijd al gehad. Toen de vraag naar goed kindergereedschap via Jos op mijn pad kwam, werd ik er dan ook direct door gegrepen. Door mijn kennis en ervaring in het werken met kinderen als beeldend therapeut (BAT) begreep ik direct de motivatie van de ergotherapeut. Kinderen te laten werken met gereedschap gaat verder dan het stimuleren van alleen de motorische ontwikkeling!

Mijn expertise m.b.t de ontwikkelingsfasen van het kind heb ik goed kunnen inzetten bij de ontwikkeling van ToolKid. Ik onderzocht waar kinderen tegenaan liepen in het werken met gereedschap, en bedacht vervolgens samen met Jos hoe dit gereedschap wél kindvriendelijk gemaakt kon worden.

Wat was het onbeschrijfelijk bijzonder om te zien hoe kinderen tijdens het TU Delft-gebruikersonderzoek meteen de voorkeur gaven aan ons ToolKid gereedschap. Alles wat we voor ogen hadden, zagen we gebeuren! Het raakte me dat kinderen met dit gereedschap hetzelfde bleken te kunnen ervaren als wat ik als kind had. De afgelopen jaren is dit keer op keer bevestigd, maar dat eerste moment zal me altijd bijblijven.

Een ander prachtig succes was hoe ToolKid bleek te voldoen aan de eisen van de strenge Europese veiligheidsnorm voor speelgoed. Er bestond geen veiligheidsnorm voor kindergereedschap en dit was de enige referentie die we konden vinden. ToolKid kwam met vlag en wimpel door de keuring en werd hiermee wereldwijd normbepalend voor veilig kindergereedschap!

Mijn hart ligt bij ToolKid en vooral bij het plezier dat kinderen ervaren als ze met het gereedschap aan de slag gaan. De positieve respons van volwassenen en de wetenschap dat we een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen (en zo aan de wereld van de toekomst) geven me een boost om ToolKid verder uit te dragen. ToolKid is dan ook meer dan een product geworden: het is mijn missie!