menu
0

Kinderen kunnen toch ook met gewoon gereedschap leren werken?

Alle ToolKid gereedschappen zijn 100% ergonomisch, perfect afgestemd op de fysieke en motorische ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar. Waarom is dit zo belangrijk? Kinderen kunnen toch ook met gewoon gereedschap leren werken?

Op zich geen onlogische vraag als je er nooit bij stil hebt gestaan. Natuurlijk is het mogelijk om kinderen met gereedschap voor volwassenen te laten werken. Het is best stoer om met het gereedschap van je vader of opa aan de slag te gaan en zelf iets te maken. Ze laten je zien hoe het moet en je krijgt hulp want het moet wel veilig gebeuren. Je doet hartstikke je best ook al kost het je moeite. In het begin gaat het nog wel maar daarna wordt het toch een stuk lastiger met die veel te grote, zware gereedschappen en gaat de lol er snel van af. Frustratie alom en je gooit het bijltje erbij neer….

Welke indruk laat dit achter bij je kind? In ieder geval geen positieve….

Zelf had ik er eerlijk gezegd ook nooit bij stil gestaan. Het moment van bewustwording kwam toen een ergotherapeut haar frustratie hierover deelde. Door kinderen met gereedschap te laten werken stimuleer je de motoriek en oog hand coördinatie. Ideaal voor kinderen met een motorische achterstand die zij begeleidde. Maar zij had geen geschikt gereedschap voorhanden. Een jongetje van zes jaar laten zagen met een afgekorte ‘grote mensen’ zaag met een veel te groot handvat? Vul het zelf maar in…..

Haar opmerking bleef hangen en terugdenkend aan mijn jeugd kwam de frustratie van het figuurzagen naar boven. Ik vond figuurzagen op zich heel leuk omdat je allerlei vormen uit hout kunt zagen. Een techniek met oneindig veel mogelijkheden.
Maar als ik eraan terugdenk zie ik het geworstel met de beugel die in de weg zit weer voor me en de zaag die alle kanten opdraaide. En terwijl ik best een doorzetter ben en niet snel opgeef kwam de figuurzaag al snel in de kast terecht.
Dat ik niet de enige ben met deze ervaring wordt keer op keer bevestigd door de reacties van volwassenen als ‘figuurzagen’ op welke manier dan ook ter sprake komt. Gevolgd door verhalen over te grote zagen, te zware hamers enzovoorts.

De vraag van de therapeute naar goed kindergereedschap vormde de basis voor de ontwikkeling van ToolKid. Daar ga ik nu verder niet op in.

Nu even terug naar die ergonomie. Wat houdt dat nu precies in, want die term wordt te pas en onpas gebruikt voor allerlei producten. Voor ons begint ergonomische vormgeving met observeren: wat werkt wel en wat werkt niet voor kinderen?

Laten we de figuurzaag als voorbeeld gebruiken.
We hebben kinderen in de leeftijdsgroep van 5 tot en met 12 jaar laten figuurzagen met de traditionele figuurzaag. Je kent hem wel:

En we zijn gaan kijken; puur waarnemen en registreren wat er gebeurde. Hoe wordt de zaag vastgehouden en gebruikt? In welke houding? Hoe reageert het kind op de activiteit? Wat gaat goed en waar loopt het tegen aan?

De resultaten van dit onderzoek hebben we gebruikt om de figuurzaag zodanig aan te passen dat kinderen er goed mee overweg kunnen. Uitgaande van de fysieke mogelijkheden en motorische ontwikkeling van kinderen in onze leeftijdsgroep. Dit is het resultaat: een beugel die niet meer in de weg zit en een groter handvat voor meer grip en betere sturing van de zaag:

We hebben kinderen weer laten figuurzagen. Ditmaal met onze figuurzaag.

En het werkte!

Zagen moet je leren. In plaats van worstelen met het vasthouden kunnen kinderen nu daadwerkelijk al hun aandacht richten op de activiteit.
Dat is een heel andere beleving ;-). En nodigt uit om met plezier alle mogelijkheden van het figuurzagen te ontdekken!

De figuurzaag heb ik als voorbeeld genomen. Deze aanpak hebben we toegepast op al onze gereedschappen. Zo zijn alle ToolKid artikelen tot stand gekomen door kinderen te betrekken bij de ontwikkeling: ze te observeren en te inventariseren wat wel en niet werkbaar voor ze is, gereedschappen waar nodig aan te passen en opnieuw door kinderen te laten beoordelen en testen. In samenwerking met experts, zoals een professor ergonomie en de TU Delft. En daarom kunnen we stellen dat ToolKid 100% ergonomisch kindergereedschap is.

Om meer kinderen te laten ervaren hoe leuk figuurzagen is bieden we de set aan voor een bijzonder aantrekkelijke prijs.

Naar de figuurzaagset