menu
0

Sinterklaas anno 2020

Sinterklaas is weer in Nederland. Met afstand, dat wel. Een intocht zonder publiek, communicatie via videobellen en geen geplande bezoeken. Hij werkt thuis en speelt, om de verveling te verdrijven en toch in contact te blijven met kinderen, letter- en cijferbingo via het beeldscherm. Achter de schermen zijn de Pieten zoals altijd druk met schoencadeautjes, precisiegooien met hun strooigoed en alle de voorbereidingen voor pakjesavond. We zullen dit jaar niet veel Pieten tegenkomen. Maar gelukkig kunnen we alles volgen via het Sinterklaasjournaal.

Corona vraagt omdenken. Voor de één lukt dit beter dan de ander. Toch is het veel ouders en kinderen tot nu toe gelukt om te zoeken naar leuke activiteiten in en om het huis. Als ik wandel zie ik gezinnen op de hei, kinderen klimmen in de bomen. Thuis worden spelletjes uit de kast gehaald. We zijn op elkaar aangewezen om onszelf te vermaken. Dat heeft ook een positieve kant. Je hoeft niet continu van hot naar haar te rennen en te vliegen. En er is meer betrokkenheid en aandacht voor elkaar binnen het gezin.

De magie van het verwachte onverwachte

Ook al is dit jaar alles anders, de magie van Sinterklaas blijft.

Het gevoel van spanning “ben ik lief geweest en krijg ik iets in mijn schoen?”; verwondering omdat er een bedankbriefje van Piet in de schoen zit voor het lekkers dat was klaargezet.

 

Blijdschap is op ieder kindergezicht af te lezen als ze een cadeautje in hun schoen vinden, hoe klein ook. Het feit dat Piet langs is geweest is voldoende.

Als ouder ga je mee in de beleving van je kind. Je zorgt voor wortels voor ‘O zo snel’ en iets lekkers voor de Pieten. Je gaat mee in het magische moment van de schoen zetten en liedjes zingen “vol verwachting klopt ons hart”. De schoencadeautjes liggen al een poosje klaar op een geheime plek en worden nu één voor één in de schoenen gestopt. Een brief van Sinterklaas en/of een bedankbrief van Piet, je hebt het allemaal geregeld. Je helpt je kind met het maken van een verlanglijstje.  En natuurlijk ben je druk met het organiseren van die ‘o zo spannende’ pakjesavond!

Groots uitpakken met pakjesavond zit er niet in, we vieren het thuis dit jaar.

Sinterklaas 2020 vraagt van veel ouders om er dit jaar een andere invulling aan te geven. Gewoon thuis. Hoe ga jij daarmee om?

Even terug naar mijn kindertijd. Natuurlijk hadden we de intocht op televisie en het dorp waar ik woonde.  En op 5 december kwam Sinterklaas op school. Maar dat was het dan wel.

De Sinterklaasperiode speelde vooral binnen het gezin. Mijn vader moest rond die tijd altijd overwerken. Maar gelukkig was hij op 5 december op tijd thuis. Gelukkig, want het was overweldigend: nadat er hard op de deur was gebonsd en pepernoten waren gestrooid vonden we het ene jaar een grote stoomboot vol met pakjes, het andere jaar een huis met een schoorsteen en heel veel kamers vol pakjes.

In elkaar getimmerd door de ‘kluspieten……’ Wat een feest!

Later maakten we zelf surprises. Zelf bedacht. Creativiteit zat in ons. Nu kun je alles kant en klaar zo van internet afplukken. Daarom is in het digitale tijdperk waarin we leven aandacht voor het bevorderen van creativiteit bij kinderen extra belangrijk.

Kindergereedschap, een leuk en duurzaam Sinterklaascadeau voor je kind

Dus: ben je nog op zoek naar een duurzaam en educatief verantwoord cadeau voor pakjesavond?

Een leuke, nieuwe uitdaging voor je kind? Om actief bezig te kunnen zijn? In en om het huis? Alleen of samen?  Om leuke dingen te maken? Zoals een knikkerbaan, een egelhuisje of een speeleiland?

Kies voor quality time met je kids! Ga samen aan de slag met zagen en timmeren!

 

Naar de webshop